Lymfaterapia

Lymfaterapia

Lymfaterapia on manuaalista terapiaa, jossa kevyin, pumppaavin, rytmisin ottein pyritään poistamaan eri syistä syntynyttä turvotusta alueelta (yleensä raajassa). Tärkeä osa lymfaterapiaa on komperssiosidokset, painevaatteiden mittaus ja ohjaus tukemaan turvonnutta kudosta sekä estämään turvotuksen lisääntymistä alueella. Liike- ja itsehoidon ohjaus sekä ihonhoito ovat myös tärkeä osa onnistunutta lymfaterapiajaksoa.

Lymfaterapia ei poista turvotuksen syytä, joka voi syntyä sairauden, vamman, leikkauksen, tulehduksen jälkitilana tai oireena. Se voi olla myös piilevä ominaisuus, joka voi puhjeta spontaanisti jo lapsuudessa tai vasta aikuisiällä. Turvotusta syntyy, kun imusuonisto ei pysty kuljettamaan syntynyttä neste- tai valkuaisainekuormaa pois alueelta. Jos turvotusta ei hoideta voi jälkiseurauksena olla kipuja, raajojen ulkomuodon muutoksia (lymfaödeema), joilla saattaa olla vaikutuksia elämänlaatuun.

Lymfaterapiaa käytetään myös menestyksekkäästi esimerkiksi leikkaus-, palo- ja murtumavammojen, arpien, kipujen, lipödeeman, reuman, hermokudoksen ärsytystilojen (CRPS sekä fibromyalgia) hoitoon. Neurologiset sairaudet kuten MS-tauti ja aivohalvauksen aiheuttama hemioireisto saattavat myös lisätä turvotusta, sillä imunestekierto tarvitsee toimiakseen lihastoimintaa, joka saattaa heikentyä sairauden myötä.

Lymfaterapiaa Helmipöllössä toteuttavat lymfaterapiaan kouluttautuneet fysioterapeutit Minna Lehtinen p. 040 715 2621 ja Eveliina Nummelin p. 044 515 4351.

Lisätietoa saat Suomen lymfahoito ry:n sivuilta (www.suomenlymfahoito.net)

Takaisin palvelut sivulle